Fără Dumnezeu

Cea mai mare tragedie a secolului al XX-lea este că religia a subminat moralitatea.

Richard Dawkins întreabă, George Coyne răspunde

with 3 comments

Richard Dawkins (RO | EN) este unul din cei mai mari oameni de ştiinţă în viaţă. Biolog, etolog, scriitor şi profesor, domnul Dawkins şi-a lăsat amprenta asupra studiului modern al evoluţiei prin introducerea conceptului care spune că gena este unitatea evolutivă de bază. Când nu este ocupat cu răspândirea ştiinţei la omul de rând sau cu numărarea titlurilor şi diplomelor obţinute de la universităţi de prestigiu din toată lumea, domnul Dawkins este un aspru critic al creaţionismului şi religiei. Membru sau preşedinte al multor organizaţii ateiste, a fondat în 2006 „Fundaţia Richard Dawkins pentru Raţiune şi Ştiinţă”, cu scopul de a studia psihologia religiei şi de a finanţa alte organizaţii sau programe seculare.

George Coyne (EN) este un preot catolic, astronom, fost şef al observatorului astronomic al Vaticanului şi şef al grupului de lucru al aceluiaşi observator la universitatea din Tuxon, Arizona, Statele Unite. Este licenţiat în matematică şi filosofie.

Aşadar, avem faţă în faţă doi oameni emeriţi, două minţi erudite care discută despre religie, creaţionism, cosmogonie şi natura lui Dumnezeu. Vă garantez că este un interviu care vă va ţine o oră lipiţi de ecran, atei şi creştini aşişderea. Personal, nu mă pot sătura din ascultat când doi oameni inteligenţi vorbesc.

Nota traducătorului

 • Traducerea şi subtitrarea acestui interviu mi-au mâncat vreo trei nopţi. N-a fost uşor de tradus, deoarece nu e un text literar, ci o discuţie liberă. George Coyne se repetă des, ba chiar lasă fraze în aer sau cade în anacolut. Acolo unde exprimarea a lăsat de dorit am încercat să păstrez esenţa, aşa că pe alocuri o să aveţi text care stă pe ecran chiar dacă preotul vorbeşte cât pentru 5-6 rânduri – vă spun asta ca să nu fiu acuzat apoi că nu am tradus deliberat chestii. Bineînţeles, cine e nemulţumit de traducere poate face alta.
 • Versiunea în original a interviului se găseşte pe YouTube şi este împărţită în 7 părţi.
 • Interviul a fost realizat pentru emisiunea „The genius of Charles Darwin”, în traducere, „Geniul lui Charles Darwin”, pentru postul de televiziune britanic Channel 4. Din păcate acest interviu n-a mai apucat să apară la televizor, însă a fost scos pe DVD şi pus pe site-ul lui Richard Dawkins.

Referinţe şi explicaţii despre teme aduse în discuţie de care poate nu aveţi habar

 • În 2005, arhiepiscopul Vienei, cardinalul Christoph Schönborn (EN), a publicat în New York Times un articol (EN) critic la adresa evoluţiei. George Coyne a criticat dur acel articol.
 • La un moment dar domnul Coyne spune că „masa protonului diferă cu puţin de cea a electronului”. Este evident o scăpare, pentru că electronul este extrem de mic pe lângă proton, iar protonul şi neutronul au mase apropiate. Deci exprimarea corectă ar fi fost: „masa protonului diferă cu puţin de cea a neutronului”.
 • Justiţia din Statele Unite a decis de nenumărate ori că designul inteligent, propus ca alternativă ştiinţifică la teoria evoluţiei, nu este nimic altceva decât religie sub acoperire, drept pentru care nu poate fi predat în şcolile de stat (gândiţi-vă că la noi încă se predă o anume religie). În cel mai mediatizat proces (EN) pe această temă, oameni de ştiinţă celebri au depus mărturie benevol pentru a susţine evoluţia. Designul inteligent a fost dovedit ca non-ştiinţific, drept urmare a fost interzis în şcoli. Acest proces a împărţit americanii în două tabere şi a fost urmărit la televizor cu sufletul la gură.
Reclame

Written by GodlessBastard

20 februarie, 2009 la 07:19

Publicat în Fără Dumnezeu

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Salut!

  Intr-un articol mai vechi de pe blogul propriu am pus si video-ul uploadat si tradus de tine cu interviul lui Dawkins: http://gandeste-rational.blogspot.com/2010/06/mai-multa-filosofie-decat-stiinta-dar.html

  Nu stiu daca ai observat, dar Google Videos se inchide si se sterge tot continutul acestuia. Pana in prima jumatate a lunii mai, am inteles ca au pus la dispozitia celor care au uploadat filme un buton de download pentru a putea fi descarcate si reuploadate ulterior altundeva.

  Vroiam sa te intreb daca intentionezi sa il reincarci pe youtube sau pe alte siteuri, ca sa nu ramana un link mort acolo. Daca nu, o sa pun versiunea in engleza. Dar ar fi mare pacat de el, mai ales ca ai depus atata efort in traducerea lui.

  Madalin

  26 aprilie, 2011 at 20:40

 2. Bună treabă mutam, am aflat lucruri noi.
  Dan O

  danorghici

  22 iulie, 2011 at 16:58

 3. Nu mai functioneaza filmul si nici pe contul de youtube nu functioneaza subtitrarea.

  FYMaaa

  20 septembrie, 2013 at 00:44


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: